Diablo3x.dk | Diablo 3: Reaper of Souls - News & Community

D3X Øvrige => Off Topic => Emne startet af: macgyver efter Marts 27, 2010, 03:26:48 pm

Titel: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: macgyver efter Marts 27, 2010, 03:26:48 pm
Hvad mener folk om skatteniveauet i Danmark?

Danmark har verdens højeste skatteniveau (eller havde i hvert fald, ved ikke om skattereformen har ændret på det). Er det en ok pris at betale for vores velfærdssamfund, eller skal vi istedet lade folk tage mere ansvar for deres penge, helbred osv?

Personligt er jeg ret meget i tvivl. På den ene side synes jeg det er meget fair, at folk skal belønnes for hårdt arbejde, men på den anden side har jeg også en dyb respekt for den sympati og medborgerfølelse som vores store velfærdsstat er med til at skabe.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: SKT efter Marts 27, 2010, 04:07:15 pm
Nu bor jeg pt i Ungarn, og hernede er det slet ikke på samme måde i Danmark. Er du uden job, så er du bare 100% fucked.
Det er virkelig væmmeligt at se, og tænke på.
Så jeg glæder mig vildt meget til at komme til Danmark igen, kan godt være vi betaler meget i skat, men synes det er det hele værd!
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: MonsterPool efter Marts 27, 2010, 05:15:50 pm
Har det helt fint med at betale den skat jeg gør - gør mig heller ikke noget at de sætter det lidt op, så de kan rette op på de ting der har buttfucked over de sidste 6 år eller noget i den stil...

Den linie de kører for tiden er pænt selvdestruktiv, men de går vel også efter Foghs minimalstat.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: frisser efter Marts 27, 2010, 05:34:23 pm
Jeg er ind i mellem også i tvivl, men hvis alternativet er et system som i USA, så vil jeg hellere beholde vores.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Maniac efter Marts 27, 2010, 06:13:23 pm
Så hudt jeg visker, så er det vist i øjeblikket Sverige, der har verdens højeste marginalskat, hvorfor den sociale omfordeling vist også er på sit højeste der.

Med henblik på topic, så er jeg jo udpræget liberalist, hvilket selvfølgelig betyder, at jeg er imod det høje skattetryk i Danmark. I mine øjne bør man altså gøre brug af pisken lidt oftere i stedet for blot at give i hoved og røv, hvilket oftest kan virke incitamentdræbende på folk. Følgende eksempel illustrerer blot lidt, hvor tosset skruet sammen vores "bistands" politik er her i Danmark.
- Unge, der bor hjemme og er på dagpenge modtager omtrent 3.500,- for at lave nul og niks. De har ingen fasteudgifter, da de bor hjemme, og derfor er det blot til eget forbrug. Hvorfor? Jeg får 1057,- for at tage mig en uddannelse.

Derudover stemmer jeg også for, at vi indfører mere brugerbetaling for til fulde at kunne tilgodese alles interesser. Her kan man passende fremhæve vores gratis biblioteker, hvilke jeg ser som værende et komplet spild af manges skattepenge. Jovist jeg forstår, at folk, der er i gang med at uddanne sig, kan have en vis interesse i en sådan ordning, men hvorfor reformerer man ikke således, at det kun er disse, som det er gratis for? Jeg behøver i hvert fald ingen fingre, hvis jeg skal lave en opgørelse over, hvor mange gange mine forældre har benyttet sig af vores biblioteker, og jeg tror egenligt, at det ser sådan ud for mange gennemsnitsdanskere.

I addition kan man fremhæve det faktum, at staten bestemmer, hvad der er kultur. Med kulturstøtten bestemmer staten indirekte, hvad der er kultur, hvilket i mine øjne er en fejl. At mine skattepenge således kan gå til et lille usselt provinsgalleri på Als i form af kulturstøtte, kan kun irritere mig.  De penge kunne ligeledes gå til fodbolden, så det blev billigere for mig at gå ind og se Brøndby lammetæve Aab.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: LLikdaor efter Marts 27, 2010, 06:48:35 pm
Jeg er også et menneske med liberale synspunkter. Synes dog ikke vores sundhedssytem må privatiseres mere end det er i forvejen. Derudover er jeg heller ikke fan af bistand til alle og enhver. Man skal selvfølgelig modtage hjælp, hvis man ikke kan arbejde - men satme ikke hvis man bare ikke gider.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Swarms efter Marts 29, 2010, 12:10:16 am
Jeg synes dette er en debat hvor det er farligt at falde i en grøft, om enten skal det væk eller også skal det bestå.

Jeg går ind for en opretholdelse af velfærdsstaten, det gælder biblioteker, kunststøtte osv. Det er ekstremt vigtige steder at bruge mange penge, selvom det føles man får lidt ud af dem. Bare se hvad vi fik af de massive offentlige investeringer i kunststøtte under den danske guldalder.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Tommy efter Marts 29, 2010, 12:34:43 am
jeg må indrømme jeg er ret socialistisk anlagt!

En stor del af forklaringen er nok at min mor er folkeskolelærer, så hører meget hvordan besparelser rammer folkeskolerne hvert år nærmest, hvilket virkeligt er en fejl imo.

Derudover har jeg, og hele min familie, benyttet os meget af bl.a. biblioteker og andre "gratis" offentlige ydelser!

så jeg synes faktisk skatteniveauet er meget passende alt i alt! Føler ikke rigtigt for brugerbetaling fx i sundhedsvæsnet, altså det er fint at man kan vælge at gå på privathospital hvis man gerne vil bruge sine penge der!
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Bolleboy efter Marts 29, 2010, 01:41:38 am
Syntes skatten er lidt for høj tbh.
Med den skat vi betaler syntes jeg også tandlæger skulle dækkes ind under.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: macgyver efter Marts 29, 2010, 12:20:53 pm
Personligt går jeg ind for at visse ydelser skal være gratis. Heriblandt er det klart medicinsk behandling og uddannelse der er vigtigst for mig. Disse to offentlige goder skal styrkes og holdes gratis, hvorimod jeg synes diverse overførselsindkomster skal beskæres kraftigt. Førtidspension er f.eks. en total latterlig ordning hvor mennesker, der er fint arbejdsdygtige, trækker sig tilbage og lever et godt pensionistliv for offentlige penge. Jeg synes det mest sørgelige er, at alle politkerne ved det, men ingen af dem har lyst til at røre ved det pga. de er nogle magtliderlige sataner. Hvad fanden er der blevet af den offentlige tjeneste som en service for landet og ikke sig selv.

Grunden til at jeg synes netop sygehuse og uddannelse er de vigtigste områder er fordi der skaber "lighed til frihed". Hvis det at få en uddannelse er gratis, kan alle opnå et højt samfundsmæssigt niveau uafhængig af baggrund. Sygehusene fordi man aldrig ved hvem og hvordan en person kan komme ud for en ulykke, udvikle kræft etc. Jeg synes det er samfundets pligt at tilse syge mennesker.

Men mindre skat, styrkelse af nogle få kerneydelser og incitamenter til at arbejde og uddanne sig, det tror jeg er vejen frem.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Swarms efter Marts 29, 2010, 01:00:55 pm
Den får du lige en +1 for.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Gerdi efter Marts 29, 2010, 10:18:46 pm
- Unge, der bor hjemme og er på dagpenge modtager omtrent 3.500,- for at lave nul og niks. De har ingen fasteudgifter, da de bor hjemme, og derfor er det blot til eget forbrug. Hvorfor? Jeg får 1057,- for at være så priviligeret at kunne tage mig en uddannelse.

Ikke at jeg mener, din holdning er forkert (kan en holdning være det :s?) eller rigtig, synes bare det lød lidt sjovt/forkælet/ w/e
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: MonsterPool efter Marts 30, 2010, 02:42:40 am
Ikke at jeg mener, din holdning er forkert (kan en holdning være det :s?) eller rigtig, synes bare det lød lidt sjovt/forkælet/ w/e

Ja, ens forældre må da tjene en slat, når man får så lidt i SU... Aner dog ikke hvad max er pt. Det var lige under 2k pr. måned for hjemmeboende, da jeg var under uddannelse - men tror det er steget pænt siden da.

EDIT: kan se max er 2677 for hjemmeboende og udeboende 5.384 (ganske meget mere end dengang jeg fik su - udeboende var vist lige under 4k dengang). Forstår dog ikke hvordan man kan få 1057kr når grundsatsen er 1192kr, med mindre man ikke benytter sig af det fulde skattefradrag.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Shorty efter Marts 30, 2010, 08:51:11 am
Har kigget lidt på topic her et par gange, men jeg har bare endnu ikke fået taget mig sammen til at udtrykke min holdning. Er lige kommet hjem fra en 10 timers nattevagt, så bær over med mig -

Nogle af de ting jeg er stolte over her i Danmark er netop, som MacGyver også udtrykker det, sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet. Jeg synes det er en vigtig ting at alle har mulighed for at tage en uddannelse - man kan trods alt ikke gøre for at ens forældre ikke har særlig mange penge. At man så får økonomisk støtte undervejs, ja, det er jo uhørt i andre lande. At satsen så er afhængig af ens forældres indkomst, det synes jeg er en god idé. Jeg kender rigtig mange som ikke får noget af sine forældre, simpelthen fordi de ikke har råd. Til gengæld kender jeg også rigtig mange som slet ikke burde få SU, netop fordi de får i hoved og røv. Det vigtigste punkt mener jeg dog er lægehjælp - jeg synes det er helt forkert at tage penge for at redde / hjælpe / medicinere andre mennesker. Jeg synes det er skrækkeligt at se hvordan det går i andre lande, hvis man ikke har råd til at blive opereret eller lignende - det synes jeg ikke man kan byde folk. Man kan være uheldig og komme ud i økonomisk krise, og så er det sgu ikke sjovt at skulle betale en kvart million for en random operation (som om det var det i forvejen,) hvis man også er uheldig dér. Begge dele kan ske for enhver!

Jeg bruger ikke selv bibliotekerne, og det er simpelthen fordi, at hvis jeg finder en god bog, så må jeg bare eje den. Jeg har samme holdning med film, mm, og har egentlig ikke brugt biblioteket de sidste års tid. På dette punkt er er jeg faktisk enig med Maniac - det kunne evt. være gratis for studerende og muligvis ældre, eller hvad ved jeg, at benytte sig af biblioteket. Jeg vil helt sikkert benytte mig af det når jeg begynder at studere igen, det er en rigtig fed mulighed at have, hvis man skulle få brug for det.

Generelt set er jeg ret tilfreds med vores skatteniveau her i Danmark. Trækprocenten er selvfølgelig høj, og det er mange penge man ender ud med at betale, men det er sgu det hele værd. Jeg mener at alle har ret til at have det godt - selvfølgelig skal man også yde hvad man kan, men der er sgu også grænser. At man ikke har en chef stilling eller lign., betyder sgu ikke, at man ikke ynder at lave noget! Mine forældre har aldrig haft særlig mange penge - det kan der være forskellige årsager til, men det er sgu ikke fordi de er dovne. Jeg går målrettet efter en lang uddannelse, men dérfor er min holdning stadig den samme.

Er ikke helt så tilfreds med vores nuværende regering, men sådan er det jo bare. For min skyld måtte trækprocenten gerne være en smule højere, så længe prioriteringen er i orden (ifht. mine holdninger.)

Er i øvrigt meget enig med dig MacGyver - smider lige endnu ét respekt-point afsted til dig :)

Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Swarms efter Marts 30, 2010, 11:01:34 am
Ja, ens forældre må da tjene en slat, når man får så lidt i SU... Aner dog ikke hvad max er pt. Det var lige under 2k pr. måned for hjemmeboende, da jeg var under uddannelse - men tror det er steget pænt siden da.

EDIT: kan se max er 2677 for hjemmeboende og udeboende 5.384 (ganske meget mere end dengang jeg fik su - udeboende var vist lige under 4k dengang). Forstår dog ikke hvordan man kan få 1057kr når grundsatsen er 1192kr, med mindre man ikke benytter sig af det fulde skattefradrag.

Det er meget sjældent nogle af mine kammerater fik over 1400 i SU, uafhængigt  om deres forældre var skilt og antal af søskende. Jeg fik 1700 fordi jeg havde en ene forsørger og min mor på daværende tidspunkt ikke tjente særlig meget. Mange af pengene gik da også til ting at betale ting som andre fik betalt af deres forældre som madpakke osv.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: macgyver efter Marts 30, 2010, 11:55:59 am
Man får det samme i SU, ligegyldigt hvad ens forældre tjener. Eller i hvert fald på videregående uddannelser. Det er kun på ungdomsuddannelser i perioden 18-20 man får satser sat efter ens forældres indkomst.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: Maniac efter April 07, 2010, 02:56:55 pm
Ikke at jeg mener, din holdning er forkert (kan en holdning være det :s?) eller rigtig, synes bare det lød lidt sjovt/forkælet/ w/e

Min pointe var således bare, at man belønner hjemmeboende "unge" med omkring 3.000,- for ikke at lave nul og en dyt. Kontanthjælp/dagpenge i sig selv har jeg intet imod, men de føromtalte hjemmeboende har altså ingen faste udgifter, hvorfor de ej burde få tre gange min SU, som ligeledes er baseret på, at jeg er hjemmeboende.

Hele vores differentierede SU system er i mine øjne en fejl, da den er bygget på skøn. Jeg får den mindste SU eftersom, at mine forældre tjener pænt. Problemet er dog, at man så går ud fra, at jeg får i hoved og røv på baggrund af mine forældres indtjening. Det eneste jeg har fået betalt for nyligt er min studenterhue og min studietur. Jovist, det er da også omkostningstunge poster, men udover dette betaler jeg altså selv resten. Sågar også de buler jeg kommer til at lave i mine forældres bil.

Til sammenligning har jeg en kammerat, der er bosat midt i i Hasseris (Aalborgs rigeste bydel), som får betalt ALT. Hans mor er dog på deltid, og hun er ej gift med hans stedfar, hvilket medgør, at han får ca. 2.600,- i SU som hjemmeboende. Hvordan er dette retfærdigt? Og hvad med skilsmissebørn, hvor forældrene har en delt forældremyndighed og som også har fundet en ny kæreste hver. De får ligeledes 2.500,-, mens de har to hjem hver med to indkomster, som de blot veksler mellem at bo hos. Hvordan er det rimeligt?

Problemet ligger dog bare i, at det er decideret umuligt at tjekke op på sådanne forhold, men hvordan løser man så denne ulighed? For gu' er det en ulighed. For 2.600,- kan du godt leve uden, at have et fritidsarbejde, men prøv du blot det med ca. 1.100.

En anden problemstilling ved SU'en. Hvis vi nu går ud fra en tese, der går på, at jeg ikke kommer specielt godt overens med mine forældre, så ville jeg ikke være i stand til at flytte hjemmefra. Hvorfor ikke? Mine forældre bor mindre end 20 km. væk fra mit uddannelsessted, derfor kan jeg ikke flytte hjemmefra, da min udeboende SU igen ville blive ramt af mine forældres indkomst. Hvad har man tænkt her? At mine forældre handler ind, kommer forbi og laver mad samt tager opvasken?

Jeg mener helt nøgternt, at man burde afskaffe den differentierede SU. Selvfølgelig ville det ramme nogle, hvis forældres økonomi er helt af helvede til, og derfor ikke bliver støttet af dem, men helt ærligt. Hvor mange herinde har gået på STX, HHX, HTX, og/eller lignende? Er man så overbebyrdet, at man ikke er i stand til at tage et fritidsarbejde, der indebærer gennemsnitligt 5 timer om ugen? NEJ!

@ Gyver

Jeg er helt på linje med dig vedrørende efterlønnen. Den skal bare afskaffes hurtigst muligt, men problemet er, som du rigtigt nok pointerer, at man ikke får nosset sig sammen til at indgå et bredt forlig. Hvis alle politikere som en gik ind og sagde, at det bedste får den danske økonomi ville være at fjerne efterlønnen. Så slipper vi for de små hykleriske magtsøgende politikere, der kun søger at indhente stemmer fra efterlønnens tilhængere. Efterlønnen blev indført i 80'erne, hvor arbejdsløsheden blandt unge var ekstremt høj, hvorfor man søgte at presse de ældre ud af arbejdsmarkedet. Nu står vi i den omvendte situation, og den almene dansker burde kunne se logikken i at gøre det omvendte nu.

Dernæst burde man indføre en ordning, hvor man periodisk går ind og tjekker arbejdsevnen hos førtidspensionerede, da der i mellem tiden kan have opståede stillinger, hvor man kunne anvende disses evner. I addition burde man sænke volumen af dagpenge med henblik på at øge incitamentet til at komme ud af en sådan situation.
Titel: Sv: Skatteniveauet i Danmark
Indlæg af: McOwen efter April 07, 2010, 04:09:32 pm
Jeg synes ofte, at skattespørgsmålet kan udvikler sig som en meget morsom diskussion, især når forskellige holdninger støder sammen. Offentlige budgetter kan være meget vanskelige at sætte sig ind i, især i forbindelse med en verdensomspændende lavkonjunktur, som den vi oplever pt. Jeg er af den holdning at der er en ret skarp proportionalitet mellem skatteniveauet og mængden, såvel som kvaliteten, af de velfærdsydelser vi kan forvente. Man kan altid diskutere om pengene bruges effektivt nok, hvilket er en nødvendig diskussion, efter som dette holder de øverste økonomiske administratorer i ørerne. Men reelt set mener jeg ikke det bliver meget bedre end det har været gennem de sidste godt 15 år. Der vil altid være udgifter som ikke bør være der, desværre. Skatten på arbejdsmarkedet er sat ned med få procentpoint, og det mener jeg også afspejler sig i velfærden. Så kan man så tage stilling til, hvad man prioriterer højest - mere individuel økonomisk frihed, eller et større socialt sikkerhedsnet. Jeg er ved at brække mig over uvidende mennesker, som er af den overbevisning at man både kan opretholde en stærk velfærd og samtidigt sætte skatten ned til det halve. Det kan man ikke! Vil vi ned i skat skal man, som Yver siger, vælge noget fra - eksempelvis efterlønnen.

Personligt er jeg måske mere i den anden grøft. Jeg betaler med glæde et par procenter mere i skat, hvis bare det betyder at velfærdssystemet hænger bedre sammen. Jeg er af denne holdning, selvom mine forældre begge tjener pænt, og selvom jeg har udsigt til en ganske fornuftig løn selv.