hehe, min efterbrænder tilføjede et "t", kunne ikke huske hvad det hed - så smed bare et "t" på
Har aldrig set Moelleux og Doux (trods det er geniale navne til at udtrykke sødhed), men sukker tilførelsen betyder også noget for vinens tørhed. Nogen steder tilføjes der jo mere sukker for at holde gæringen i gang, som resultere i en stærkere alkohol og lidt sødere eftersmag.
Kan også bare tage det på dansk. Brut betyder fast, Sec betyder tør og demi betyder halv. Det referer til hvordan vinen stod og gærede af hvad jeg er bekendt med.
Hele smagsindtrykket kommer jo af en blanding alle elementer lige fra drueart, opvoksning, temperaturer, gæringen, lagringen og hvad der tilsættes undervejs.
Normalt under vinlavning tager man de hele druer uden stilk og kvaser dem. Men skallen indeholder farve og garvesyre, så vinen bliver rød og give en ondt i hovedet - specielt franske vine har et højt indhold af garvesyrer men jeg husker ikke lige hvorfor, men det er noget med klimaet og processen.
Hvis man vil have en rosé vin fjerner man skallerne kort efter og og den bliver lyserød og ikke så garvesyreholdig. og det gør man tit med mousserede vine for at give dem lidt kulør og styrke.
For at få en helt blank vin (hvid) så fjernes skallerne inden kvasning.
Har godt hørt om sammenblandingen af rød- og hvidvin men kunne ikke huske hvor det var de lavede det nummer. Men det er et varemærke for området, og derfor ulovligt alle andre steder - panteret beskyttet