D3X Øvrige > Tech. Support

Hjemmesider og valg af billedformater

(1/1)

Maniac:
Hello..

Jeg er i gang med 3. år på HHX og har i forbindelse med dette af uforklarlige årsager valgt faget Multimedier, hvilket set i bagspejlet måske ikke var det kløgtigste taget i betragtning af, at jeg ikke har den store PC ekspertise.

Vi er blevet stillet til opgave, at lave en præsentation omhandlende billedformater, hvilken blandt andet skal indeholde en gennemgang af hvilke billedformater, der findes til brug i multimedieproduktioner samt på hjemmesider.

Er der en venlig og kløgtigere sjæl derude, der kan hjælpe lidt til her? Også meget gerne fordele og ulemper ved de forskellige.

På forhånd tak :)

MonsterPool:
Det første man skal notere sig er vel egentlig at der findes 3 overordnede billedtyper. Raster (også kendt som bitmaps) består af pixels, vector som er baseret på geometriske udregninger bestående af punkter, curver og linier og 3d billeder (som jeg ikke ved noget særligt om).

Så snart det er muligt at lave noget i vector format er det klart at foretrække, da det kan scaleres tabsfrit, da det er baseret på udregninger - en plotter er glad for vector, så du kan printe i vilkårlig størrelse i perfekt kvalitet. Nu er jeg ikke designer, men trenden i webdesign mv. er vist at vector bliver brugt mere og mere, også til fonts og den slags.

Når vi snakker raster / bitmap på web, har vi følgende formater der bruges langt mest:

jpeg (RGB 24 bits / Greyscale 8 bits) -> jpg benytter sig af komprimering med tab af data, der findes dog mange forskellige grader, høj kvalitet mv. alt efter hvor stor en fil størrelse man ønsker.

gif (1 to 8 bits) -> benytter sig af indexerede farver. Tabsfri LZW komprimering, som er effektiv ved indexerede farver. Gif formatet indeholder dog ingen dpi information, når det gælder print.

png (RGB 24 eller 48 bits / Greyscale 8 eller 16 bits / indekserede farver 1 til 8 bits / Line Art (bilevel) 1 bit) -> png benytter sig af zip komprimering der er tabsfri og lidt bedre end LZW. Et nyere format (er bla. godt at bruge når billedet skal være transparent).

tiff (RGB 24 eller 48 bits / Greyscale 8 eller 16 bits / indekserede farver 1 til 8 bits / Line Art (bilevel) 1 bit) -> For det meste ukomprimeret, men det er muligt at benytte tabsfri LZQ komprimering. Dette format benyttes ofte til tryk (dog vil man oftest bruge adobe filer (psd) direkte til tryk).

Da web sådan set er ret småt (skærmens størrelse), så vil man oftest se jpg formatet blive brugt pga. den utroligt effektive komprimering (båndbredde spares). Til små ikoner / emoticons osv., vil der oftest blive brugt gif filer (se begrundelse ovenover).

Såsnart noget skal kunne printes fra web i god kvalitet (høj opløsning / stort format), kan der lægges filer i tabsfrit format såsom tiff.

Du må lige komme med specifikke spørgsmål hvis der er mere, skal lige se lidt fjernsyn. :)

Maniac:
Det er genialt det der Monsterpool tusind tak :)

Men nu kommer spørgsmålet til millionen lige, hvad menes der med bits ? :P

MonsterPool:
Det er jo sådan set en betegnelse for hvor bits der bruges på at repræsentere farve i en pixel. Eksempelvis er 32bit vel egentlig ca. 4,6 milliarder forskellige farver så vidt jeg husker (vi snakker jo her rgb - rød grøn og blå, hvilket giver 10 til 11 bits pr. farverepræsentation og disse kan så sammensættes på 4,6 milliarder måder ca).

Har lige lidt travlt her på work. Så bare spørg mere hvis det er.

Maniac:
Nej det er ganske fint, jeg vil endnu en gang sige tusind tak for hjælpen.

Utrolig brugbart input :)

Navigering

[0] Emneindeks

Skift til fuld version